Wpływ odżywiania na zdrowie jest niezaprzeczalny. Sami zresztą odczuwamy go na co dzień. Gdy przez weekend trochę sobie pofolgujemy i pozwolimy sobie na zjedzenie dużej pizzy z salami, którą zapijemy kilkoma lampkami wina, a na deser przygotujemy olbrzymią porcję ciasta z kremem i bitą śmietaną, już na drugi dzień czujemy się gorzej – trudno jest nam zwlec się z łóżka, a w ciągu dnia mamy mniej energii do pracy. Żywność ekologiczna i zdrowa naładowuje nas natomiast tą dobrą energią. Jest absolutną podstawą dla uzyskania i zachowania właściwego stanu organizmu. Dzięki niej zaspokajamy swój głód, a nie apetyt. Czasami bowiem mamy na coś po prostu ochotę, gdyż w rzeczywistości wcale nie jesteśmy głodni, a te dwa stany musimy nauczyć się odróżniać.
![żywność ekologiczna](https://rybikolagen.pl/wp-content/uploads/2022/02/pexels-greta-hoffman-7728371-1024x682.jpg)
Zalety zdrowej żywności
Zdrowa żywność ekologiczna pozwoli nam natomiast zachować świetne zdrowie na długie lata. Ustrzeże nas przed różnymi chorobami cywilizacyjnymi: otyłością, cukrzycą, insulinoopornością oraz wszelkimi chorobami układu sercowo-naczyniowego. Jedzenie bogate w witaminy i minerały jest też korzystne dla układu nerwowego. Dzięki niemu nasz umysł lepiej pracuje, a my możemy działać wydajniej i efektywniej. Potrafimy szybko się skupić na wykonywanym zadaniu i lepiej realizujemy różne cele. Zdrowe jedzenie dostarcza nam też mnóstwa energii, która wręcz zachęca nas do dodatkowego wysiłku fizycznego. Gdy jemy dobrze i mądrze, ochota na ćwiczenia przychodzi z sama z siebie i już nigdy więcej nie musimy na siłę zmuszać się do wyjścia na siłownię i jakiegokolwiek treningu.
![ekoekspozycja.pl](https://rybikolagen.pl/wp-content/uploads/2021/02/86a42e6b-0fb7-4a87-9e59-12cf6104edb0.png)