W ciąży twoje ciało musi poradzić sobie z dodatkowym obciążeniem. Nawet jeśli dotychczas byłaś osobą szczupłą i nie narzekałaś na swoją sylwetkę, już teraz najprawdopodobniej jesteś cięższa o przynajmniej kilka kilogramów, które odczuwasz dosłownie na każdym kroku. A stąd właśnie biorą się skurcze łydek. Nieprzyzwyczajone do takiej masy ciało zaczyna się buntować i domaga się regeneracji. Możesz mu ją zapewnić poprzez odpoczynek oraz odpowiednie odżywianie w ciąży. Dieta, w której pojawią się pewne minerały, bardzo szybko rozprawi się z uciążliwymi skurczami.
Odżywianie w ciąży – co warto jeść na skurcze łydek?
W zwalczeniu dolegliwości na pewno pomoże ci magnez. Każdy zresztą wie, że to właśnie ta substancja mineralna doskonale chroni przed skurczami i zmniejsza bolesność mięśni. Gdzie ją znajdziesz? Przede wszystkim w płatkach owsianych, otrębach pszennych, różnego rodzaju kaszach (np. kaszy gryczanej), pieczywie pełnoziarnistym oraz kakao i czekoladzie. Zwiększ także podaż wapnia. Dobre odżywianie w ciąży to dieta bogata w wapń, który gwarantuje prawidłowe kurczenie się mięśni. Koniecznie spożywaj codziennie mleko lub przetwory mleczne, a jeśli nie przepadasz za takimi rzeczami, sięgnij po tofu, soję, migdały lub nasiona chia. Ogólnie rzecz biorąc powinnaś też wprowadzić do jadłospisu jak najwięcej świeżych warzyw i owoców. Produkty z tej kategorii zawierają bowiem sporo potasu. A on też zapewnia prawidłowy skurcz mięśni.
Jeżeli twoje skurcze łydek będą jednak tak silne, że cała ciąża stanie się dla ciebie nieprzyjemna, zgłoś się do swojego lekarza i poinformuj go o zaistniałym problemie.