Można śmiało powiedzieć, że niedoczynność tarczycy jest jedną z poważniejszych chorób czasów współczesnych. Diagnozuje się ją codziennie u kolejnych pacjentów, a spora część ludzi wciąż nie ma nawet pojęcia o tym, że może na nią cierpieć. W leczeniu znaczenie ma zarówno farmakologia, jak i niedoczynność tarczycy dieta. Aby sposób żywienia pozwolił na pokonanie chociażby części objawów chorobowych, należy przede wszystkim pilnować w nim określonej ilości węglowodanów oraz czerpać je z właściwych źródeł, unikając produktów obfitujących głównie w węglowodany proste, czyli cukry.
Węglowodany proste i złożone
W przypadku wszelkiego rodzaju zaburzeń hormonalnych bardzo ważne jest to, by zwracać uwagę na jakość i wartość produktów wprowadzanych do diety. Węglowodany są co prawda podstawowym źródłem energii dla każdego człowieka, ale nie zawsze są źródłem dobrym, bo wszystko zależy od ich typu. Istnieją dwie odmiany tego makroskładnika. Wyróżniamy węglowodany proste i węglowodany złożone. Co prawda te drugie z czasem zostają w organizmie przekształcone w węglowodany proste, ale proces ten trochę trwa, dzięki czemu nie dochodzi przy nim do nagłych skoków poziomu cukru we krwi. Niedoczynność tarczycy dieta powinna obfitować wyłącznie w węglowodany złożone. Z nimi też nie należy jednak przesadzać. Mimo wszystko jeżeli dieta ma być zbilansowana, trzeba znaleźć w niej miejsce także na białka oraz tłuszcze. Ograniczyć wypadałoby natomiast klasyczne węglowodany proste, czyli słodycze, jasne pieczywo, biały makaron i ryż oraz duże ilości owoców.