Mądra i zdrowa dieta musi być różnorodna i przede wszystkim prawidłowo zbilansowana. Powinno znaleźć się w niej miejsce dla wszystkich makroskładników i wszystkich witamin oraz substancji mineralnych, czyli składników, które odżywiają organizm i dzięki którym ten może prawidłowo pracować. Dziś skupimy się jednak na samych makroskładnikach, nazywanych potocznie „makro”. Jak je rozłożyć w diecie, by móc na niej chudnąć i jednocześnie nie doprowadzić do żadnych niedoborów pokarmowych?
Zbilansowana dieta? Zacznij od białka
Jeżeli układasz dietę samodzielnie, zacznij od białka. Naukowcy twierdzą, że powinno się go spożywać przynajmniej 0,8 g na każdy kilogram masy ciała, ale w rzeczywistości osiągniesz znacznie więcej, jeśli zwiększysz tę dawkę. Przyjmij, że powinna ona wynieść min. 1,6 g. Jeżeli natomiast ćwiczysz i zależy ci na rozbudowaniu masy mięśniowej, tego białka możesz jeść jeszcze więcej – nawet do 2,4 g. Nie przesadzaj jednak także w drugą stronę. Spożycie białka na poziomie 3 g na 1 kg masy ciała nie ma żadnego sensu, a może obciążyć nerki. Trzymaj się więc przedziału 1,6-2,4 g białka na 1 kg masy ciała. Przez pierwszy okres diety możesz na bieżąco sprawdzać, czy udaje ci się pokryć to wyznaczone zapotrzebowanie na proteiny.
Tłuszcze i węglowodany
Zdrowa dieta to jednak nie tylko samo białko. Powinieneś zatem uwzględnić w niej także różne produkty będące źródłami tłuszczy oraz samych węglowodanów. Wszystkie makroskładniki staraj się czerpać z dobrych i naturalnych źródeł. Węglowodanów dostarczą ci pełnoziarniste produkty zbożowe, a tłuszczy – orzechy czy oleje roślinne.